Tips

5 zaken waar je op moet letten bij het afsluiten van een autoverzekering

Dekking

Als u een auto aanschaft, bent u standaard verplicht een WA-verzekering te hebben, waardoor derden die schade lijden, door een ongeval, een vergoeding krijgen van de verzekeraar. Een WA-verzekering dekt echter niet de schade aan uw eigen auto, wat vooral bij schade aan uw gloednieuwe auto erg vervelend kan zijn. Het is dan ook verstandig om bij de aanschaf van een nieuwe auto te kiezen voor een beperkt allrisk dekking. Als de auto tussen de 3 en 8 jaar oud is, kan deze prima worden verzekerd met een beperkt casco dekking.

Schadevrije jaren

Voor ieder schadevrij jaar dat u rijdt, ontvangt u een tredenkorting op de premie van uw verzekeraar. Bij het claimen van schade, zakt u een aantal treden terug in het zogeheten bonus/malussysteem, wat resulteert in een hogere premie. Het aantal treden dat u terugvalt in geval van schade, kan per verzekeraar echter sterk verschillen. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat een autoverzekering met een zeer goedkope premie, een enorme terugval heeft wanneer er schade wordt geclaimd.

Total loss schadevergoeding

Een auto wordt dikwijls als total loss beschouwd, wanneer het schadeherstel na een ongeval meer kost dan de auto zelf. Wanneer een auto total loss is door toedoen van de bestuurder, wordt de schade doorgaans niet vergoed met een WA-verzekering of een beperkte casco dekking. Een allrisk verzekering vergoedt daarentegen wel de dagwaarde van de auto. Vooral bij aanschaf van een nieuwe auto is het de moeite waard om een allrisk verzekering te kiezen, omdat verzekeraars vaak in het eerste jaar de nieuwwaarde van de auto vergoeden.

Wel of geen inzittendenverzekering

Vaak wordt naast een autoverzekering ook direct een inzittendenverzekering afgesloten, zodat medepassagiers zijn meeverzekerd in geval van schade. Inzittenden zijn echter al meeverzekerd, en hebben de mogelijkheid om eventuele schade te verhalen op de WA-verzekering van de bestuurder. Dit kan ook de bestuurder van de andere auto zijn indien hij/zij het ongeluk heeft veroorzaakt. De enige uitzondering op de regel is wanneer bij een ongeval geen schuldige kan worden aangewezen. In dat geval zal de WA-verzekering enkel een vergoeding aan de bestuurder toekennen.
Indien u een inzittendenverzekering wenst af te sluiten, heeft u de keuze tussen een ongevallen inzittendenverzekering en een schade inzittendenverzekering. De eerste optie keert een vast bedrag uit in geval van overleiden op blijvende invaliditeit. Bij de tweede optie wordt de werkelijk geleden schade vergoed.Schade in het buitenland

Schade in het buitenland

Als u vaak met de auto op vakantie gaat, kan het belangrijk zijn om de dekking van uw autoverzekering in het buitenland te weten. De meeste informatie kunt u vinden op uw internationale autopaspoort, de groene kaart. Op de kaart staat duidelijk aangegeven in welke landen de groene kaart geldig is en schade door uw autoverzekeraar in Nederland wordt vergoed. Overige zaken, zoals het regelen van vervangend vervoer en service bij pech, zijn echter niet standaard verzekerd. Het is dan ook handig om deze zaken goed door te nemen met uw autoverzekeraar.

10 tips om te besparen op je autokosten

Neem een goedkope autoverzekering

De prijzen van autoverzekeringen kunnen behoorlijk van elkaar verschillen. Door slim te vergelijken, met hulp van een vergelijkingssite of tussenpersoon, kunt u al snel enkele honderden euro’s per jaar besparen.

Verminder het gewicht van uw auto

Hoe zwaarder een auto is, des te meer brandstof hij verbruikt. 100 kilo extra gewicht in een auto staat gemiddeld garant voor 7 procent meer brandstofverbruik. Het regelmatig uitruimen van uw kofferbak kan u dus daadwerkelijk in de kosten schelen.

Hou uw banden op spanning

Door eens in de maand uw banden van extra lucht te voorzien, kunt u aardig wat besparen op de brandstofkosten. Bovendien gaan uw banden op deze manier langer mee, waardoor u ook op de lange termijn kosten bespaart.  Ook rijdt je veiliger wat de kans op ongelukken verkleint.

Verminder onnodig airco verbruik

Het gebruik van de airco zorgt jaarlijks voor bijna 8 procent (0,62 liter per kilometer) extra brandstofgebruik, voor de gemiddelde automobilist ongeveer 200 euro per jaar. Door de airco uit te schakelen op momenten dat deze overbodig is, kunt u flink besparen op brandstofverbruik.

Neem een auto die op diesel of LPG rijdt

Als u in uw auto op benzine jaarlijks meer dan 15.000 km rijdt, dan kan het aantrekkelijk zijn om over te stappen op een auto die rijdt op diesel of LPG. Een dieselauto verbruikt bijvoorbeeld minder brandstof, en kost minder bij brandstofverbruik en onderhoud. (dit speelt ook bij het kopen van een nieuwe auto!)

Laat uw onderhoud doen door een universeel garagebedrijf

Voor onderhoud aan uw auto, wordt u doorgaans doorverwezen naar de dealer. U kunt uw onderhoud echter ook laten uitvoeren door een universeel garagebedrijf. Deze bedrijven werken vaak met dezelfde materialen en beschikken tevens over de benodigde kennis. Het verschil zit vaak voornamelijk in de prijs. Een reparatie bij de garage om de hoek kan al snel een paar honderd euro goedkoper zijn dan bij de dealer. Dit gaat vaak wel ten koste van merk-specifieke car-assist-garanties

Voer zelf kleine reparaties uit

Het kost weliswaar iets meer tijd, maar het loont om kleine reparaties zelf uit te voeren, in plaats van een snel bezoek aan een garage te brengen. Iedereen is in staat een ruitenwisser of lampje te vervangen. De nodige informatie kunt u vaak vinden in het boekje van uw auto. Tevens zijn de desbetreffende onderdelen vaak voor weinig geld te vinden in speciaalzaken en/of groothandels / internet.

Anticipeer op het verkeer

Door verder te kijken dan de auto’s die direct voor u rijden, kunt u meer besparen dan u denkt. Als u bijvoorbeeld vanop afstand ziet dat een stoplicht op rood staat, kan uw voet alvast van het gas. Hierdoor hoeft u niet te remmen en vervolgens weer gas te geven voor het optrekken. Deze manier van rijden kost geen extra tijd, bespaart brandstof en voorkomt tevens extra slijtage aan uw banden en remmen.

Zoek een tankstation met korting

Vaak geven (voornamelijk de onbemande) tankstations korting. De korting kan oplopen tot ruim 10 cent per liter, wat op jaarbasis een korting van 150 euro kan betekenen.

Laat uw banden uitbalanceren

Niet goed uitgebalanceerde banden veroorzaken trillingen, die zorgen voor snellere vermoeidheid bij de rijder, alsmede ongelijkmatige slijtage van de banden en onnodige slijtage van de wielophanging van uw auto. De reparatiekosten voor dit soort slijtage kunnen erg prijzig zijn. Bovendien brengt een goede uitlijning en het balanceren van de banden een aantal voordelen met zich mee, zoals betere prestaties van uw auto en een lager brandstofverbruik.

Let goed op de leeftijdsgrens

Verzekeraars gaan ervan uit dat jongeren tot 24 jaar en ouderen (65 plussers) sneller geneigd zijn ongevallen te veroorzaken. Dit resulteert soms in een nadelige behandeling op het gebied van tarief en inschaling.
Indien je onlangs 24 jaar bent geworden, let er dan op dat de verzekeraar een ongunstige behandeling van jongeren terugdraait. Kijk ook meteen of je eventueel kunt overstappen op een goedkopere autoverzekering.
Voor ouderen is overstappen van verzekeraar vaak onmogelijk, omdat verzekeraars ze als een groter risico beschouwen. Een aantal verzekeraars accepteren geen autobestuurders boven een bepaalde leeftijdsgrens. Andere verzekeraars hanteren een premieverhoging voor oudere automobilisten. Loop u tegen de 60 en maakt u regelmatig gebruik van uw auto? Kijk dan bijtijds of u kunt overstappen naar een goedkopere autoverzekering.

5 tips om te besparen op je autoverzekering

De prijs/ kwaliteit

Het is lastig om een duidelijk antwoord te kunnen geven op de vraag: waar kan ik mijn auto het goedkoopst verzekeren? De kosten van een autoverzekering zijn voor een groot deel afhankelijk van de soort verzekering die u afsluit, uw auto, de regio waar u woont en uw opgebouwde schadevrije jaren. Toch kunt u een vrij duidelijk beeld krijgen door autoverzekeringen online te vergelijken. Er zijn meerdere websites die op eenvoudige wijze een berekening voor u maken. Ook kunt u een beroep doen op een tussenpersoon om de voordeligste verzekering voor u te berekenen.

Schadevrije jaren

U kunt een hoge korting krijgen op uw autoverzekering aan de hand van uw opgebouwde schadevrije jaren. Voor ieder jaar dat u schadevrij rijdt, geeft de verzekeraar u een extra kortingstrede. Een trede staat meestal voor een extra korting van 5 procent op de premie. Verzekeraars zijn bij een verzekeringsaanbod vaak bereid een extra korting te geven, in de vorm van extra kortingstreden. De verzekeraar telt in dit geval een aantal fictieve jaren op bij uw inmiddels opgebouwde schadevrije jaren.  Het is aan te raden om bij een soortgelijk voorstel niet direct tevreden te zijn, omdat er vaak nog valt af te dingen.

Pakketkorting

Bij een aantal verzekeraars kunt u extra korting ontvangen bij het afsluiten van meerdere verzekeringen. Hierbij ontvangt u een procentuele korting op alle verzekeringen die u bij de desbetreffende verzekeraar heeft lopen.

Korting via uw werkgever

Net als bij particuliere verzekeringen, bieden verzekeraars korting aan door middel van collectieve contracten met werkgevers en ledenorganisaties. Het afsluiten van een collectieve autoverzekering kan u soms tientallen procenten aan korting opleveren. Indien u zelf werkgever bent, en kortingsafspraken wilt maken, dan kunt u dit simpelweg aanvragen bij een verzekeraar naar keuze.

Neem kleine reparaties voor eigen rekening

Heeft uw auto een kleine schade opgelopen? Laat dan door uw verzekeraar berekenen of het wellicht voordeliger is om de schade zelf te laten repareren. Door schade te declareren, komt u namelijk een paar treden lager op de bonus/malusladder te staan, wat resulteert in een hogere premie. Vaak weegt dit niet op tegen het relatief kleine bedrag dat u zelf voor de reparatie zou moeten betalen.